2011. november 24., csütörtök

Szejtán házilag

A vegetáriánusok körében igencsak közkedvelt ételről van szó. Nekem talán azért tetszik annyira, mert sokoldalúan fel lehet használni. Lehet rántani, sütni, pörköltesen, ragunként elkészíteni. Rakott, csőben sült ételekhez zöldségekkel együtt elkészítve.
Ami miatt még igazán kedvelem, hogy ennél az ételnél nem kell számolnom a fitoösztrogének hatásával, mint a pl. a tofunál. Nem szabad túlzásba vinni a szója evést sem, hiszen a fito-ösztrogének bevitele sem marad hatás nélkül. Noha a fitoösztrogének ösztrogénaktivitása gyenge, megfelelően nagy mennyiségű szója elfogyasztása mégis befolyásolja hormonháztartásunkat.
Ennek elkerülése érdekében hetente min. egyszer biztosan szejtánt fogyasztok, amit legutóbb házilag készítettem el.

Hozzávalók:
1 csomag búzasikér
víz
fűszerek
1. A búzasikért szórjuk egy nagyobb tálba és meleg vízzel dolgozzuk el. Gumiszerű masszát fogunk kapni. Cipócskákat formázzunk belőle, majd min. 10 percig pihentessük.
2. Lobogó zöldfűszeres vízben addig főzzük, amíg nem nem jönnek fel a cipócskák a víz tetjére.
3. Szedjük a ki a cipókat, és szeljük fel és újabb 15 percre tegyük vissza a vízbe főni.
4. A kihűlt szejtán szeleteket bármilyen módon felhasználhatjuk, 3-4 napig a hűtőben is eláll, ha kicsi zöldség lével dobozba rakjuk.

Ildi :-)

2010. február

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése